Marka hakkına tecavüzde zamanaşımı süresi
Marka hakkına tecavüz sebebiyle talep edilecek tazminatlarda zamanaşımı süresi nedir?
Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) md. 150'de, sınai mülkiyet hakkına tecavüz sayılan fiilleri işleyen kişilerin, hak sahibinin zararını tazmin etmekle yükümlü olduğu hüküm altına alınmıştır. SMK md. 157'de ise, marka hakkının ihlaline ilişkin ileri sürülecek tazminat talepleri hakkında Türk Borçlar Kanunu'nun (TBK) zamanaşımına ilişkin hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.
Türk Borçlar Kanunu md. 72 hükmüne göre, tazminat istemlerinde zamanaşımı süresi, zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenildiği tarihten itibaren iki yıl ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten itibaren on yıl olarak belirlenmiştir. Ancak, tazminat talebi, ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü ve cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu durumda daha uzun zamanaşımı süresi uygulanmaktadır.
Marka hakkına tecavüz teşkil eden eylemler, SMK md. 30’da aynı zamanda suç olarak düzenlendiğinden, marka hakkının ihlaline ilişkin tazminat taleplerinde zamanaşımı süresi, Türk Ceza Kanunu (TCK) md. 66'da düzenlenen dava zamanaşımı sürelerine göre belirlenmektedir. TCK md. 66’ya göre, beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlar için zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Değinilen sebeplerle, marka hakkı ihlal edilen kişi, zarar ve tazminat sorumlusunu öğrendiği tarihten itibaren iki yıldan fazla bir süre geçmiş olsa bile, ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngörmesi nedeniyle, eğer olayın üzerinden sekiz yıl geçmemişse tazminat talebinde bulunabilecektir.
İlk Derece Mahkemesi'nin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile asıl dava yönünden; ıslah olunan değere ilişkin zamanaşımı yönünden yapılan itirazın söz konusu marka tecavüz davaların aynı zamanda ceza davasına konu olup, zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan bu yöndeki itirazın reddine,
YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ E. 2023/3257 K. 2024/5284 T. 27.6.2024